Principală  —  Video  —  Reportaj   —   Fugind din calea războiului: „Mama,…

Fugind din calea războiului: „Mama, eu mâine o să mă trezesc?”

Mii de ucraineni, fugind din calea războiului, au format cozi kilometrice la frontiera moldo-ucraineană. Majoritatea dintre ei femei, copii sau vârstnici, traversează frontiera R. Moldova pe jos.

Unii au mers mai mult de 24 de ore și au răsuflat ușurați abia după ce au pășit pe pământul R. Moldova. Mulți și-au lăsat soții, tații și feciorii la vama ucraineană, acolo bărbaților li s-a interzis să părăsească țara în care se duc lupte pentru supraviețuire. Am întâlnit mame care și-au lăsat copiii la graniță, pentru a-i ști în siguranță și au plecat imediat înapoi în Ucraina, pentru a salva vieți, dar și independența țării lor: „Nu ne e frică de nimic. Suntem de neînvins!”, spun ele.

Speriați, cu lacrimi în ochi, refugiații strâng din umeri atunci când sunt întrebați încotro se îndreaptă. Alții spun însă că merg la rude, peste hotare, în Europa, R. Moldova fiind doar un punct de tranzit.

După ce orașul Herson din Ucraina, aflat în apropiere de Odesa, pe litoralul sud-vestic al Ucrainei, a fost capturat parțial de armata rusă, locuitorii din zonă au luat cu asalt punctele vamale moldo-ucrainene. Miercuri, 2 martie, autoritățile de la Chișinău, anunțau de la primele ore ale dimineții despre fluxul majorat de la punctele vamale de intrare „Palanca-Maiaki-Udobnoe” și „Basarabeasca – Serpniovo”, dar și cel de ieșire „Giurgiulești – Galați”.

Publicitate

Materialul integral poate fi accesat aici: VIDEO/ Fugind din calea războiului: „Mama, eu mâine o să mă trezesc?”

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.