Principală  —  Video  —  Anchete   —   Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon

Dosarul „Laundromat”: Episodul Elena Platon

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova. 

După mai bine de șapte ani de la pornirea urmăririi penale în dosarul denumit generic „Laundromat”, organizatorii schemei nu au ajuns în fața justiției.

Deși în ancheta din Federația Rusă care se desfășura în paralel cu cea din R. Moldova a fost finalizată acum un an și s-a lăsat cu mandate de arest pe numele lui Veaceslav Platon și a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, care figurează ca organizatori ai operațiunii, dar și cu condamnarea Elenei Platon, sora controversatului om de afaceri, în R. Moldova dosarul „Laundromat” nu a ajuns la o finalitate. 

Abia după reținerea surorii lui Platon la Moscova, Procuratura Generală anunța că aceasta este dată în căutare internațională și că pe numele ei se desfășoară urmărirea penală și în R. Moldova. 

Deși Procuratura Anticorupție (PA), cea care gestionează dosarul, a refuzat să ofere detalii despre ancheta derulată pe numele ei, ZdG a intrat în posesia unei încheieri judecătorești din care aflăm că în dosarul deschis în anul 2014, Elena Platon este învinuită pentru spălare de bani, iar cauza penală a fost conexată la dosarul „Laundromat”.

Publicitate

În timp ce Viorel Morari, șeful suspendat al PA susține că, la situația 2019, „erau suficiente probe pentru a finaliza urmărirea penală” în dosarul „Laundromat” și că Veaceslav Platon ar figura ca organizator al schemei, cel din urmă susține că nu a fost niciodată audiat în acest sens și că, de fapt, ar fi acționat legal. 

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.