Principală  —  Blog  —  Sănătate   —   Hipertensiune arterială – „ucigașul silențios”

Hipertensiune arterială – „ucigașul silențios”

Pe 17 mai este marcată Ziua Internațională de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Se estimează că 1,13 miliarde de oameni din întreaga lume au hipertensiune, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii.

Anna Moiseeva, medic cardiolog, doctor în științe medicale, cercetător științific superior la IMSP Institutul de Cardiologie, Departamentul Hipertensiuni arteriale,ne explică simptomele hipertensiunii arteriale, care sunt factorii de risc, tipurile, dar și cum poate fi prevenită aceasta.

Ce este hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială reprezintă o patologie caracterizată prin majorarea persistentă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg.

Care sunt simptomele acesteia?

Publicitate

Deseori hipertensiunea arterială rămâne nediagnosticată din motivul lipsei acuzelor specifice ale acesteia din partea pacienților, motiv pentru care a fost numită „ucigașul silențios”. Uneori, pacienții hipertensivi pot prezenta cefalee occipitală, vertijuri, amețeli, stări de neliniște inexplicabilă, dereglări de vedere, transpirații, înroșirea feței sau a ochilor.

Numiți tipurile de hipertensiune arterială

În funcție de factorul etiologic care a dus la dezvoltarea bolii, putem distinge două tipuri de hipertensiune arterială:

1) Hipertensiunea arterială esențială – factorul etiologic nu a fost determinat, iar apariția acesteia putea fi provocată de diverși factori declanșatori. Prevalența acestui tip de hipertensiune arterială variază de la 90 la 92%.

2) Hipertensiunea arterială secundară apare secundar modificărilor arterelor renale, unor patologii congenitale, bolilor sistemului endocrin, în special defectul de producere al unor hormoni la nivelul glandelor suprarenale, sau patologiilor sistemului nervos central. Înlăturarea factorului etiologic care a dus la apariția hipertensiunii arteriale duce, în cele mai dese cazuri, la vindecarea completă a pacientului și normalizarea valorilor tensionale.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc reprezintă condițiile care pot crește probabilitatea de apariție a unei boli sau pot agrava starea de sănătate în cazul în care boala s-a dezvoltat. Factorii de risc a hipertensiunii arteriale se împart în două categorii: factori modificabili și nemodificabili.

Publicitate

Printre factorii de risc modificabili fac parte: stresul, inactivitatea fizică, excesul de sare, fumatul, greutatea corporală în exces, abuzul de alcool. Înlăturarea acestor factori contribuie la reducerea valorilor tensionale sau chiar la normalizarea acestora.

Din factori de risc nemodificabili fac parte: vârsta (peste 45 de ani pentru bărbați și peste 55 pentru femei) și anamnestic ereditar agravat.

Cum se efectuează diagnosticul hipertensiunii arteriale?

Diagnosticul hipertensiunii arteriale poate fi stabilit în baza măsurării tensiunii arteriale la domiciliu, confirmat prin aprecierea acesteia de către un specialist în birou, sau, în cazuri speciale, cum ar fi hipertensiunea arterială de „halat alb” sau hipertensiunea arterială „mascată”, prin măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 ore. Totodată, planul de investigații suplimentare a unui pacient hipertensiv include efectuarea electocardiografiei, examenului ecocardiografic al cordului, examinarea rădăcinii ochilor și anumite investigații de laborator necesare pentru diagnosticarea complicațiilor hipertensiunii arteriale.

Ce complicații ar putea provoca hipertensiunea arterială?

Menținerea valorilor înalte ale tensiunii arteriale un timp îndelungat are un impact negativ asupra întregului organism, în special, asupra organelor-țintă. Din rândul acestora fac parte creierul, rinichii, ochii și inima. Odată ce au fost afectate, aceste organe nu mai pot să-și îndeplinească funcțiile pe deplin. O particularitate în cazul bărbaților este apariția disfuncției erectile. Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la apariția unor evenimente cardiovasculare majore, precum infarct miocardic, atac vascular cerebral, insuficiență cardiacă și renală.

Cum poate fi tratată aceasta?

Tratamentul unui pacient hipertensiv trebuie să fie prescris de către un specialist – fie medicul de familie, fie medicul cardiolog. Terapia de inițiere a unui tratament trebuie să includă, în primul rând, măsuri nemedicamentoase, și, în special, intervenția asupra factorilor de risc. Tratamentul medicamentos individualizat pentru fiecare pacient se selectează de către medicul specialist.

Cum poate fi prevenită hipertensiunea arterială? Ce sfaturi ați da pacienților?

Hipertensiune arterială poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc modificabili. Intervenția asupra factorilor de risc la pacienții care deja sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială reduce semnificativ valorile tensionale și micșorează necesitatea privind numărul și dozele medicamentelor antihipertensive, astfel micșorând riscul de apariție a complicațiilor hipertensiunii arteriale și crescând complianța pacienților la tratamentul medicamentos. În acest mod, încurajăm pacienții hipertensivi, dar și persoanele sănătoase să ducă un mod de viață sănătos, caracterizat prin alimentația corectă și menținerea unei activități fizice regulate. Totodată, este importantă evitarea stresului psiho-emoțional, abandonarea fumatului, reducerea cantității de sare de bucătărie și consumul echilibrat de alcool.

Odată cu inițierea tratamentului antihipertensiv medicamentos, pacienții trebuie să fie informați că acesta este, de obicei, pentru toată viața și nu se stopează odată cu normalizarea valorilor tensionale.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.