Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   Bancnote false: cum le deosebești…

Bancnote false: cum le deosebești de cele autentice și ce faci dacă le depistezi

Ai intrat în posesia unor bani suspecți de a fi falși? Află în continuare cum poți verifica autenticitatea bancnotelor din circuitul economic și ce trebuie să faci dacă ai depistat o bancnotă falsă.

6 metode de verificare care permit depistarea cu ușurință a bancnotelor naționale false de cele autentice:
  1. Încearcă să răzuiești vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuiește, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă.

Ulterior, atrage atenția la elementele de siguranță ale bancnotelor.

  1. La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină UV firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
  2. Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

4. Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate până acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.

  1. Portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
  2. La bancnotele cu valorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Referitor la bancnotele euro, aplică următoarele tehnici:

  1. Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.

2. De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când miști bancnota, atunci aceasta este falsificată.

Publicitate

Pentru a verifica autencitatea dolarului american, atrage atenția la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei – trasați cu unghia pe aceste zone și veți auzi parcă o „muzicuță”.

Ce faci în cazul depistării bancnotelor şi monedelor suspecte de a fi false

În cazul depistării unei bancnote sau a unei monede metalice suspecte de a fi falsă (primite din rețeaua comercială etc.), ești obligat să informezi imediat cel mai apropiat comisariat de politie.

Punerea în circulație a unei bancnote/monede despre care bănuiești că este suspectă de a fi falsă constituie o infracțiune. Bancnotele/monedele false nu au nicio valoare și nu se va elibera niciun fel de compensație în schimbul acestora.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.