Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații acuzați de corupție ar…

Deputații acuzați de corupție ar putea rămâne fără imunitate, fără încuviințarea Parlamentului. Guvernul a avizat pozitiv proiectul privind modificarea articolului 70 din Constituție

Deputații acuzați de corupere activă și pasivă, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani ar putea rămâne fără imunitate parlamentară și, respectiv, ar putea fi reținuți, fără înștiințarea Parlamentului. Cabinetul de miniștri au avizat pozitiv miercuri, 18 mai, proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat, la ședința Guvernului, că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt.

„Proiectul a fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională. Propun ca și Guvernul să susțină acest proiect de lege. Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de către Parlament și va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În septembrie 2022, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au sesizat Curtea Constituțională (CC) să avizeze proiectul legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituția R. Moldova. Potrivit proiectului, se propune excluderea imunității deputatului în cazul săvârșirii de către acesta a celor mai grave infracțiuni de corupție și în cazul spălării banilor. Astfel, în cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare și transmitere a cauzei în judecată.

Încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”, se menționează în sesizarea formulată de PAS.

Publicitate

Peste o lună, în octombrie 2021, magistrații Curții Constituționale (CC) au avizat pozitiv proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni.

Potrivit articolului 84 din Regulamentul Parlamentului, pentru adoptarea de către Parlament a proiectului de lege constituțională este necesar votul a două treimi din deputații aleși, ceea ce reprezintă cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate deține 63 de mandate în Legislativ, iar pentru aprobarea proiectului de modificare a Constituției au nevoie de votul a încă cel puțin 5 deputați.

Actualmente, articolul 70 din Constituția R. Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.