Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viceministrul rus de Externe, Andrei…

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, despre deschiderea accesului la porturile maritime ucrainene: „Soluția ar fi ridicarea sancțiunilor impuse de SUA și UE”

Sursa foto: TASS

O soluție la criza alimentară mondială ar fi ridicarea sancțiunilor anti-rusești impuse de SUA și UE, care împiedică comerțul liber, a declarat viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko, comentând un apel al șefului Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), David Beasley, pentru ca Moscova să deschidă accesul la porturile maritime din Ucraina, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Ceea ce este necesar aici nu este doar un apel către Federația Rusă, ci și să acordăm atenție întregului set de motive care au cauzat actuala criză alimentară. În primul rând, este vorba despre sancțiunile impuse Rusiei de către SUA și Uniunea Europeană, care împiedică comerțul liber normal cu produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și alte lucruri”, a declarat Rudenko.

La începutul lunii mai, Ucraina și-a închis oficial cele patru porturi maritime din Marea Neagră și Azov, pe care forțele rusești le-au capturat.

Porturile Mariupol, Berdiansk și Skadovsk de la Marea Azov și portul Herson de la Marea Neagră au fost închise „până la restabilirea controlului”.

Potrivit Reuters, toate porturile maritime ucrainene și-au suspendat activitatea ca urmare a invaziei rusești de la sfârșitul lunii februarie.

Ucraina, un important producător agricol, obișnuia să exporte majoritatea bunurilor sale pe mare, dar a fost nevoită să treacă la exportul cu trenul prin granița sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.

Publicitate

Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că exporturile de cereale ale Ucrainei au ajuns la 45,709 milioane de tone în 2021.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.