Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suedia a semnat cererea de…

Suedia a semnat cererea de aderare la NATO

Sursa foto: CNN

Guvernul Suediei va depune în zilele următoare cererea de aderare la NATO. Ministra suedeză de Externe, Ann Linde, a semnat marți dimineață, 17 mai, o cerere prin care declară că țara dorește să adere la NATO, urmând vecinul Finlanda în rescrierea politicii sale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite CNN.

Demersul marchează un pas oficial al Stockholmului spre aderarea la alianța militară condusă de SUA, punând capăt unor decenii de neutralitate militară, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina declanșează o evoluție dramatică în securitatea și geopolitica europeană.

„Am ajuns la o concluzie care este cea mai bună pentru Suedia. Nu știm cât timp va dura, dar calculăm că ar putea dura până la un an. Săptămâna aceasta, cererea va fi depusă, împreună cu Finlanda, iar apoi va fi procesată de NATO”, a declarat Ann Linde.

Premiera Suediei, Magdalena Andersson, a declarat luni că țara sa ar trebui să adere la NATO împreună cu țara vecină, Finlanda, pentru „a asigura siguranța poporului suedez”.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, Suedia și Finlanda au fost nevoite să caute o alternativă pentru a-și spori securitatea prin aderarea la NATO și renunțarea la decenii de nealiniere militară.

Finlanda este cel mai apropiat aliat militar al Suediei

Publicitate

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea celor două țări nordice în NATO nu va crea o amenințare pentru Rusia, dar expansiunea militară în teritoriu „va provoca cu siguranță răspunsul nostru”.

Pe 12 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au declarat că țara trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, exercitând presiuni asupra Suediei pentru a face același lucru.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.