Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Republicii Belarus a promulgat…

Președintele Republicii Belarus a promulgat o lege care permite pedeapsa cu moartea pentru „tentativă de act terorist”

Foto: reuters.com

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a promulgat o lege care permite pedeapsa cu moartea pentru „tentativă de act terorist”. În prezent, mai mulți opozanți ai regimului Lukașenko sunt acuzați de „tentativă de atac terorist”, printre care și lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, scrie Meduza.

„Ca măsură excepțională, este permisă folosirea pedepsei cu moartea – executare (până la abolirea pedepsei cu moartea) pentru infracțiunile prevăzute la articolul 124 alineatul (2), articolul 126 alineatul (3), articolul 289 alineatul (3) și articolul 359 alineatul (2) din prezentul cod, sau pentru privarea intenționată de viață în circumstanțe agravante, pentru alte infracțiuni de o gravitate deosebită”, conform documentului.

În Belarus au fost deschise dosare penale în temeiul articolului 289 – „Acte de terorism” împotriva unor membri ai opoziției, inclusiv împotriva Svetlanei Tihanovskaia, rivala lui Lukașenko în ultimele alegeri prezidențiale.

Anterior, în Belarus era imposibilă condamnarea la moarte pentru „tentativă de atac terorist”. La sfârșitul lunii aprilie însă, amendamentele corespunzătoare au fost aprobate de Camera inferioară a parlamentului din Belarus, iar la începutul lunii mai – de Consiliul Republicii Belarus.

Belarus este singura țară din Europa care aplică pedeapsa cu moartea.

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.