Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Organizația Mondială a Sănătății anunță…

Organizația Mondială a Sănătății anunță posibil focar de holeră în regiunea Mariupol din Ucraina: în oraș, apa potabilă este amestecată cu scurgerile din canalizare

În regiunea Mariupol, asediată de mai bine de două luni de armata rusă, este posibilă dezvoltarea unui focar de holeră. Infecția bacteriană gravă riscă să contamineze regiunea după ce la câteva zile de la invazia rusă asupra Ucrainei oamenii de acolo nu mai au acces la apă potabilă. Acolo, apa care ajunge să fie consumată de ucraineni este amestecată cu scurgerile din canalizare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că pregătește vaccinuri împotriva holerei.

Potrivit unui corespondent UNIAN, acest lucru a fost anunțat la un briefing de presă susținut marți de către managerul de incidente al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Ucraina, doctorul Dorit Nitzana.

Potrivit oficialului OMS, acum teritoriile ocupate, și mai ales Mariupol, sunt în pericol.

În special, la Mariupol, soldații ruși au restabilit parțial alimentarea cu apă, însă, din cauza avariilor semnificative și frecvente ale conductelor, apa potabilă este amestecată cu scurgerile din canalizare.

„Primim informații de la organizații neguvernamentale că apa de canalizare este amestecată cu apa potabilă în Mariupol. Acest fapt poate duce la răspândirea multor boli, în special holera. Ne pregătim pentru asta, pregătim vaccinuri, cooperăm cu non- organizații guvernamentale care pot călători acolo și sprijini oamenii”, a menționat Nitzana.

Potrivit presei ucrainene, la 13 mai curent, un medic infecționist, președintele Grupului Național de Experți Tehnici pentru Imunoprofilaxie, Fiodor Lapiy, a spus că în timpul războiului din Ucraina există riscul unei creșteri a infecțiilor de difteriei și holeră. El a menționat că până acum, în regiunea Ternopil au fost deja înregistrate câteva cazuri de difterie.

Publicitate

Mariupol este unul dintre cele mai devastate orașe ucrainene în urma bombardamentelor lansate de ruși începând cu 24 februarie curent. Orașul se află în pragul unei catastrofe umanitare, au anunțat experții internaționali anterior. Acum, regiunea este asediată de armata rusă.

Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale). Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.