Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   OMS cere Rusiei să asigure…

OMS cere Rusiei să asigure accesul în condiții de siguranță în orașele asediate din Ucraina pentru a acorda asistență medicală

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a îndemnat Rusia să asigure accesul în condiții de siguranță în locurile din Ucraina pe care forțele ruse le controlează sau le asediază, pentru a permite ca populația să primească asistență medicală, transmite Reuters.

Șeful OMS a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre situația din Ucraina și despre rolul Rusiei în problemele de sănătate la nivel mondial.

„Am solicitat acces în condiții de siguranță la Mariupol, Herson, Zaporojie, precum și în alte zone asediate pentru a acorda asistență medicală. Civilii trebuie să fie protejați”, a declarat Tedros pe pagina sa de Twitter.

Relațiile dintre agenția de sănătate a ONU și Rusia sunt tensionate de când Rusia a invadat Ucraina.

Publicitate

Membrii Comitetului Regional OMS pentru Europa au adoptat săptămâna trecută o rezoluție care ar putea duce la închiderea biroului regional din Rusia și la suspendarea reuniunilor din această țară.

Vicepreședintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Piotr Tolstoi, a prezentat la începutul acestei săptămâni o listă a acordurilor Rusiei cu organismele internaționale, inclusiv cu OMS, și a propus că următorul pas ar putea fi retragerea.

Moscova numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune militară specială” pentru a „dezarma” Ucraina. Occidentul și Ucraina spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, OMS a raportat aproximativ 235 de atacuri asupra unităților sanitare.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.