Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   GASTRONOMIE. Cozonac moldovenesc cu preferment…

GASTRONOMIE. Cozonac moldovenesc cu preferment și aluat opărit

INGREDIENTE
Pentru preferment avem nevoie de:

  • 80 de g de apă
  • 100 de g de făină albă
  • 1 g de drojdie uscată

Pentru aluatul opărit avem nevoie de:

  • 150 de g de lapte
  • 15 de g de făină

Pentru aluatul de bază avem nevoie de:

  • 165 de g de aluat opărit
  • 181 de g de preferment
  • 300 de g de făină
  • 1 ou și 3 gălbenușuri
  • 100 de g de zahăr
  • 70 de g de unt de 82% grăsimi
  • 3 g de sare
  • arome (coajă de lămâie, portocală sau vanilie)

Această rețetă ne ajută să obținem un cozonac autentic, moldovenesc, dar pufos și foarte aerisit, asemenea cozonacilor italieni.

Cu o seară înainte pregătim prefermentul și aluatul opărit, ca apoi sa le lăsăm la frigider peste noapte.

Publicitate

Cum pregătim aluatul opărit? Vom pune laptele la încălzit. Când laptele este aproape fierbinte, vom adăuga treptat făină în el. În tot acest timp, amestecăm continuu pentru o omogenizare mai bună a celor două ingrediente. Vom ține laptele pe foc până când obținem o compoziție densă, asemenea smântânii. Așa ne dăm seama că aluatul opărit este gata, îl vom pune într-un recipient separat, vom acoperi cu folie alimentară, după care îl punem la frigider până a doua zi. Dar nu înainte de a pregăti și prefermentul.

Pentru preferment, vom lua un vas de un litru. Vom dizolva drojdia în el cu ajutorul apei, după care vom adăuga făina și vom amesteca bine ingredientele. Pentru această etapă, asta este tot. Acoperim borcanul și-l punem la frigider.

A doua zi frământăm aluatul cu toate ingredientele, în afară de unt. Untul îl vom adăuga treptat în 2-3 etape, spre final, când aluatul este deja bine format și glutenul rezistent.

Lăsăm aluatul să dospească într-un recipient acoperit până își dublează volumul.

Următorul pas: împărțim aluatul în două părți egale, fiecare parte o întindem în așa fel încât să obținem forma unui dreptunghi. Pentru umplutură putem folosi ciocolată topită, stafide, nuci sau alte ingrediente preferate. Umplutura va fi așezată la această etapă, după care vom închide aluatul, astfel încât să obținem niște batoane de aluat. După care, le vom împleti pentru a obține forma tipică a cozonacului moldovenesc.

Vom așeza cu grijă cozonacul în forma de copt. Îl vom lăsa la dospit până își dublează volumul. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și, înainte să punem cozonacul la copt, îl vom unge cu lapte. Cozonacul va fi gata în aproximativ o oră.

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.