Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ Scrisoare către…

Cititorul de gardăScrisoare către Vladimir Putin

Știu, această scrisoare nu va ajunge niciodată pe masa de lucru a preaputernicului Vladimir Putin, așa cum nu ajung sute sau poate mii de scrisori de acest gen. Mai știu că aceste rânduri nu au cum să-l înspăimânte pe extrem de încăpățânatul monarh moscovit. Chiar dacă știu că nu va citi scrisoarea mea, îi adresez următoarele…

Stimate V. Putin, Rusia nu se poate lăsa de R.Moldova și nici de războaiele cu ea. În istorie e cunoscut că Rusia dumitale s-a comportat banditește față de români. A ocupat jumătate din Țara Moldovei în 1812, supunând populația blândă și credulă din acest spațiu la un proces barbar de deznaționalizare. Ei bine, aceea era Rusia veche, țaristă, în care bunelul meu, Spânu P.V. a fost înrolat să lupte în războiul ruso-japonez, iar în 1905 a fost luat prizonier de către japonezi.

Dar nici Rusia nouă nu e mai umană cu noi. Rusia nu s-a împăcat niciodată cu ideea reintegrării neamului românesc, iar când s-a ivit momentul potrivit pentru ea, pe 28 iunie 1940, a intrat cu tancurile în Basarabia. A intrat fără vreun referendum și fără să-i întrebe pe părinții mei dacă ei vor să trăiască în URSS.

„Eliberatorii” care ne-au eliberat de „fasciștii” români, pe când aveam cinci porturi și cinci cetăți, după „eliberare” ne-au lăsat doar cu cetatea Soroca și fără niciun port.

În cel de-al doilea război mondial, cu prețul vieții moldovenilor basarabeni, ați acaparat Königsbergul, actualul Kaliningrad, dar și insulele Kurile. Noi întotdeauna eram considerați de categoria a doua, deși, oficial, politica spunea că toți suntem egali. Toate acțiunile criminale erau dirijate de Moscova, principalii executori fiind rușii sau vorbitorii de limbă rusă. Politica voastră murdară ne-a sărăcit. În loc să majoreze pensiile bătrânilor, statul plătește pensii celor care au luptat în Afganistan sau celor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, sau celor care au luptat în războiul din 1992. Toate aceste nenorociri sunt pe conștiința voastră. Germania și azi plătește pentru crimele comise, cerându-și scuze de la cei pe care i-a supus suferințelor, pe când Rusia niciodată nu și-a cerut iertare, inclusiv de la moldoveni, pentru nenorocirile pe care ni le-a cauzat timp de două secole: deportări, războaie, foame organizată. Kremlinul, dacă ar urma exemplul nemților, ar trebui să ne livreze gaze pe gratis un secol înainte, nu să ne șantajeze cu prețuri mari. Așa ar fi onest și frățește.

Publicitate

Da, știu că, în prezent, nu vă este pe plac conducerea actuală a R.Moldova. Pe când la guvernare erau oamenii Kremlinului – Lucinschi, Voronin sau Dodon – a fost mai simplu pentru voi să promovați o politică obraznică și ostilă: presiuni politice, blocade economice, provocări la Nistru și tot așa. Mereu nu vă mai ajunge spațiu, v-ați extins pe două continente și tot sunteți nemulțumiți. Dar de ce nu vă gândiți ce mai pot face rușii cu noile pământuri?

Noi oricum vom ajunge acolo unde ne dorim, mai devreme sau mai târziu. Ne dorim însă ca acest lucru să se întâmple cât mai devreme. Prea mult am suferit și, din această cauză, avem, incontestabil, dreptul să ne alegem singuri calea de viitor.

Gheorghe Spânu, pensionar, ofițer de poliție,

veteran al războiului ruso-moldovenesc de la Nistru,

s. Batâr, r-nul Cimișlia

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.