Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ Șase idei…

Cititorul de gardăȘase idei de la un cititor din Valea Perjei

ZdG angajare citiți joi ziarul de gardă

Dragă redacție, vin și eu cu niște idei, pentru a face Ziarul de Gardă mai atractiv, ca să nu pățească la fel ca alte ziare, care au dispărut, pentru că au rămas fără cititori.

Am 80 de ani, dar nu aș ocoli niște discuții pe care le-am putea avea noi, cititorii, pe paginile acestui ziar. Indiferent că trăim la sat sau la oraș, că suntem tineri sau mai bătrâni, că avem în sânge viță de jurnalist sau nu, noi toți avem propuneri, idei, nedumeriri sau nemulțumiri pe care am vrea să le facem publice.

Ca să vă conving, voi descrie aici doar șase probleme, așa cum le văd și le simt eu, la ai mei 80 de ani.

  1. Procurorii și toți cei care ar trebui să combată corupția în R.Moldova ar fi bine să-i aducă și să-i pună la punct pe toți fugarii care se ascund acum prin țări prospere, cheltuind banii furați de la cetățenii acestui stat.
  1. Nu am citit nicăieri despre poziția comunității ruse referitoare la acțiunile Moscovei, în special ultimele, legate de războiul din Ucraina. De ce tac? De ce nu înțeleg că, în acest fel, Moscova își bate joc și de ei?
  2. Opoziția Dodon-Voronin, care a pierdut puterea, lăsând statul într-un hal fără de hal, din când în când ies la vedere și propun diferite idei, critică noua putere, dar nu spun un cuvânt despre felul în care au guvernat până nu demult. Ei nu încetează să umple satele și orașele cu ziare, distribuite pe gratis, agățate pe la porți și prin garduri, în care își deapănă „succesele”.
  3. An de an, analizez conținutul catalogului pentru abonare la ziare și reviste. De ce lipsește presa din România? Oare noi cunoaștem atât de bine România, încât nu mai avem nevoie să citim nimic despre viața românilor de peste Prut? De interes, încercați să întrebați lumea în stradă și veți vedea că majoritatea nu cunosc mare lucru despre România. Atâta ajutor oferă România R.Moldova, poate ar fi bine să se editeze o revistă în care s-ar povesti desfășurat despre toate succesele fraților noștri de peste Prut.
  4. Da, acum e greu, dar mie mi se pare că e cel mai potrivit timp ca să se facă Unirea cu România. Să nu uităm că, dacă va cădea Odesa, Rusia nu va sta pe gânduri ca să-și realizeze planul său de altădată și să creeze Republica Bugeac. Nu-i va costa nimic să intre cu tancurile și să încurajeze mancurții de la noi, că le fac încă un fel de stat. Acum e timpul, când lumea e speriată de război și caută soluții de salvare.
  5. Pe timpuri, era tare popular un cântec patriotic, cântat de toată URSS – „Хотят ли русские войны?” (“Vor oare rușii război?” – n.r.). De ce nu-l mai cântă acum? Poate e cazul să le fie reamintit acest cântec, poate se vor gândi atunci când bombardează orașele, când își atacă frații de sânge… Ei trebuie opriți cu orice preț.

Să am iertare pentru scris încurcat. Nu sunt jurnalist și vai de mine în ce condiții am făcut carte, după foamete, după epidemia de tifos și în condiții grele de sărăcie… Vă rog, nu aruncați repede scrisoarea mea la coșul de gunoi, poate cineva va găsi ceva interesant în ideile mele.

Dumitru Obreja, s.Valea Perjei, r-nul Taraclia

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.