Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   CITITORUL DE GARDĂ/ „Conduce” 79…

CITITORUL DE GARDĂ„Conduce” 79 de ani și e îngrijorată de soarta planetei

Eu mă numesc Silvia Sandu, din satul Trifești, raionul Rezina. Sunt pensionară și conduc 79 de ani. În trecut – profesoară de limba franceză. Am hotărât să scriu un articol către o zi însemnată”, astfel își începe scrisoarea cititoarea ZdG din satul Trifești.

Ea ne scrie că Ziua Pământului, marcată în fiecare an pe 22 aprilie, este o ocazie de a-i declara Pământului dragostea noastră și de a ne angaja în protejarea Planetei. De peste 50 de ani deja, simpli cetățeni, organizații neguvernamentale și guvernamentale se consolidează în lupta lor de protejare a resurselor naturale de activitățile nocive ale omenirii.

Silvia Sandu amintește că Ziua Pământului a fost inițiată în anul 1970, pentru a mobiliza clasa politică în soluționarea problemelor de mediu care dăunează grav vieții oamenilor.

Când a fost lansată, Ziua Pământului a fost celebrată de circa 20 de milioane de cetățeni americani, în special tineri. După 2 decenii, în anul 1990, deja peste 200 de milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin consolidarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

1990 a fost anul în care evenimentele organizate de Ziua Pământului au dat un imbold puternic activităților de reciclare şi au promovat ideea organizării summitului Națiunilor Unite din 1992, dedicat mediului înconjurător. Una dintre cele mai ample mobilizări de Ziua Pământului a avut loc în anul 2007, când s-au mobilizat circa un miliard de oameni. În anul 2009, ONU a declarat ziua de 22 aprilie drept sărbătoare oficială a planetei Pământ, fiind expresia comună a dorinței de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Publicitate

R. Moldova s-a asociat acestor deziderate, deci, noi cu toții ar trebui să le respectăm, susține cititoarea ZdG.

Felicitări tuturor cu prilejul acestei zile importante!

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.