Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul European a cerut ca…

Parlamentul European a cerut ca R. Moldova să primească statut de țară candidată pentru aderarea la UE

Parlamentul European (PE) a cerut ca R. Moldova să primească statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), anunță instituția europeană într-un comunicat de presă.

Parlamentul European a votat raportul său anual de implementare a acordului de asociere cu Republica Moldova, cu 512 voturi în favoare, 43 împotrivă și 39 abțineri.

„Pe fundalul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, parlamentarii europeni cer Uniunii Europene să acorde mai mult sprijin strategic Republicii Moldova după ce aceasta a aplicat pentru statutul de membru al UE”, se arată în mesajul publicat.

Parlamentarii europeni cer instituțiilor UE să acorde statutul de țară candidată Republicii Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, în acord cu articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene pe bază de merit. Între timp, UE și Republica Moldova ar trebui să continue să lucreze pentru integrarea țării în Piața Comună Europeană.

Comisia Europeană trebuie să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile de pre-aderare. Europarlamentarii subliniază, de asemenea, nevoia unui sprijin strategic accentuat pentru Republica Moldova.

„Uniunea Europeană trebuie să acorde urgent statutul de țară-candidată Republicii Moldova și Ucrainei. Acesta este un mesaj cu trei destinatari posibili.

Publicitate

Regiunea transnistreană

În cele din urmă, deputații europeni își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la seria recentă de incidente de securitate din regiunea separatistă susținută de ruși din Transnistria și le condamnă deoarece actele periculoase de provocare au avut loc într-o situație de securitate extrem de volatilă. Aceștia își reiterează sprijinul pentru o soluționare cuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 18 mai, o alocuțiune în plenul Parlamentului European în cadrul căreia a vorbit despre despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia, dar și despre aspirația R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană. Detalii aici

Publicitate
Publicitate

Condiții de preluare a conținutului

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.